بدون شک آرامگاه فردوسی مشهد یکی از توریستیترین جاذبههای این شهر به شمار میرود و همه استاد سخن را میشناسند. نوع معماری، نبوغ و حلاوتی که در ساخت مقبره فردوسی به کار رفته و اشیای باستانی باورنکردنی که در موزه این آرامگاه قرار گرفته است، همه را به سمت خود مجذوب میکند. پس اگر میخواهید بدانید آدرس دقیق آرامگاه فردوسی کجاست و از طرفی راههای دسترسی به این مکان و ساعت بازدید آن را بدانید در این مقاله همراه ما باشید.
همینطور بخوانید: آرامگاه افراد مشهور در مشهد

حکیم ابوالقاسم فردوسی کیست؟
نام حکیم ابوالقاسم فردوسی، زبانزد همه دنیاست؛ کسی که 30 سال از عمر پربرکت خود را در راه زنده نگه داشتن زبان و فرهنگ شیرین پارسی گذاشت و اثر پربار شاهنامه را خلق کرد. اینک ما وجود روایات اصیل و سنتهای غنی سرزمینمان را مدیون چنین کسی هستیم. او در خانوادهای دهقان و اصیلزاده متولد شد و در دوران نوجوانی در مدارس طوس و باژ به تحصیل و علماندوزی پرداخت.
او از جوانی مطالعه ادبیات و داستانهای کهن ایرانی را شروع کرد و در نهایت سمبلهای اساطیری داستانهای ایرانی را بدون تملق و زیادهگویی به نگارش درآورد. از این رو آرامگاه فردوسی مشهد امروزه به یکی از محبوبترین اماکن دیدنی و تاریخی شهر طوس تبدیل شده است که در ادامه مفصل درباره آن صحبت میکنیم.
تاریخچه آرامگاه فردوسی مشهد
جسم فردوسی بزرگ بعد از مرگش در باغ خانه شخصی خود در طوس به خاک سپرده شد زیرا شیعه بود و حکومت از دفن او در گورستان جلوگیری کرد. در ارتباط با معماری آرامگاه فردوسی باید اشاره کنیم اولین شخصی که شروع به ساختن دو اتاق در مقبره او کرد عبدالوهاب آصفالدوله در زمان ناصرالدینشاه بود؛ سپس در سال 1303 تیمورتاش، فردی که در دستگاه سیاسی رضاشاه فعالیت داشت با گرفتن بودجه از دولت به بازسازی آرامگاه فردوسی پرداخت.
در حقیقت آرامگاه فردوسی بارها تخریب و بازسازی شد؛ ولی بازسازی نهایی که در زمان رضاشاه صورت گرفت، ابتدا به آندره گدار فرانسوی واگذار شد اما چون طرحی به شکل اهرام ثلاثه مصر برای مقبره در نظر داشت، مورد قبول واقع نشد. سپس حسین لرزاده مسئولیت طراحی و ساخت آرامگاه فردوسی مشهد را بر عهده گرفت و هوشنگ سیحون در سالهای دهه 1330 خورشیدی استحکام این بنا را تقویت کرد. در زیر عکس زیبا و حیرتآور آرامگاه فردوسی را مشاهده میکنیم.
همینطور بخوانید: حراج شلوار مردانه در مشهد


سبک معماری آرامگاه فردوسی
معماری آرامگاه فردوسی مشهد واقعاً خارقالعاده است؛ حال و هوای مقبره ما را به داستانهای شگفتانگیز شاهنامه میبرد و شخصیتهایی چون فریدون، جمشید جم و سیاوش را برایمان تداعی میکند! این بنا به دو قسمت بیرونی و درونی تقسیم میشود:
بخش درونی
بخش درونی به زیرزمین آرامگاه مربوط است که مقبره مرمرین فردوسی را در خود جای داده است. روی دیوارهای این بخش 6 روایت از شاهنامه فردوسی نوشته شده است همچنین 20 ستون دور مقبره به چشم میخورند که قصههای شاهنامه را دربردارند.

بخش بیرونی
بخش بیرونی به شکل پلکانی و مکعبی طراحی شده است. 7 مکعب روی هم قرار گرفتند که اشعار بیهمتا و رسای شاهنامه فردوسی روی آنها دیده میشود. همچنین میتوانید کتیبههای دوره هخامنشیان و 12 ستون به سبک باستانی را در این قسمت مشاهده کنید. مجسمه حکیم فردوسی هم در باغ آرامگاه قرار دارد که همراه با سایر مجسمهها، همه ساخته ابوالحسن صدیقی هستند. جالب است بدانید در استخر این آرامگاه سه فواره تعبیه شده که به شکل نیلوفر طراحی شدند!
با این توصیفات حتماً کنجکاو شدهاید تا زودتر ساعت بازدید آرامگاه فردوسی مشهد را بدانید؛ فعلاً تصویر نمای داخلی و خارجی آرامگاه را ببینید تا به ادامه بپردازیم.
شاید برایتان جالب باشد: جاذبه های تاریخی مشهد


زیباییهای آرامگاه فردوسی
بنای آرامگاه فردوسی از قدیمی ترین و چشم نوازترین بناهای تاریخ ایران است که در طول تاریخ دستخوش تغییرات زیادی شده است. در حال حاضر این آرامگاه بخش های جذاب و مختلفی را در خود جای داده است. اگر شما هم کنجکاو شدید که بیشتر در مورد هر یک از بخش های این مقبره بدانید، ادامه مطلب را حتما بخوانید
موزه
موزه آرامگاه فردوسی قدیمیترین گنجینههای ایرانزمین را در خود جای داده است که عبارتاند از جامهای سفالی، تیروکمان، سکههای زرین و سیمین، کتیبهها و سنگنگارهها، شاهنامه 73کیلوگرمی و شاهنامه فلورانس. البته ساعت بازدید از آرامگاه فردوسی محدود است و دانستن این نکته که آرامگاه فردوسی مشهد چه قسمت های دیگری دارد، سبب می شود که وقت خود را در بازدید هر یک از این بخش ها بهتر مدیریت کنید.

کتابخانه
کتابخانه، جاذبه فرهنگی این بنای تاریخی در مشهد به شمار میآید که حدود 9 هزار جلد کتاب را شامل میشود. این بخش در دو طبقه ساخته شده است؛ طبقه اول مخزن کتابها محسوب میشود و سالن طبقه دوم برای کتابخوانی در نظر گرفته شده است. اگر عاشق کتاب هستید و با مطالعه احساس آرامش میکنید، یادتان باشد موقع رفتن به آرامگاه فردوسی سری هم به این بخش بزنید.
آرامگاه اخوان ثالث و استاد شجریان
کمتر کسی پیدا میشود که نام اخوان ثالث و استاد شجریان را نشنیده باشد. اگر اشعار غمآلود و پرمفهوم اخوان ثالت را خوانده باشید که با هنرمندی و زیرکی شرایط جامعه زمان خود را بیان کرده حتماً این شاعر بزرگ و فرهیخته را به یاد دارید؛ یا نواها و موسیقیهای استاد محمدرضا شجریان که در نوع خود بیمانند هستند. مقبره این دو انسان نامی و بزرگوار در جوار آرامگاه حکیم ابوالقاسم فردوسی قرار دارد.

آرامگاه فردوسی کجاست؟
فاصله آرامگاه فردوسی تا مشهد زیاد نیست؛ این مکان تنها 43 کیلومتر با حرم مطهر امام رضا (ع) فاصله دارد و در شهر طوس قرار گرفته است. برای رفتن به این مکان میتوانید از پایانه تاکسی و یا خط اتوبوس 202 مشهد استفاده کنید و طی 45 دقیقه به آرامگاه بروید. برای رفتن به مسیر آرامگاه فردوسی با مترو، باید در ایستگاه نمایشگاه پیاده شوید و باتوجه به خطوط، خود را به مسیر اتوبوس 202 برسانید.
ساعت بازدید آرامگاه فردوسی مشهد در نیمه اول سال از ساعت 9 صبح تا 5 عصر است و در پاییز و زمستان تا ساعت 4 بعد از ظهر فعالیت دارد.

نتیجهگیری
حالا که پاسخگویی به سؤال «آرامگاه فردوسی کجاست؟» برایتان ساده است، شما کدام بخش از آرامگاه را برای بازدید انتخاب میکنید؟ با توجه به بازده ساعت بازدید آرامگاه فردوسی مشهد بهتر است برنامهریزی اصولی و دقیقی داشته باشید تا هم از فضای مقبره لذت ببرید هم زمانی را در موزه و کتابخانه بگذرانید.
آرامگاه فردوسی مشهد در کجا واقع شده است؟
این بنای زیبای تاریخی در استان خراسان رضوی، شهر طوس، 20 کیلومتری شمال شهر مشهد واقع شده است و نزدیک جاذبههایی مانند طرقبه و شاندیز قرار دارد.
جاذبههای آرامگاه فردوسی شامل چه چیزهایی میشوند؟
علاوه بر مقبره فردوسی، اخوان ثالث و استاد شجریان میتوانید از موزه باستانی و کتابخانه این مجموعه هم لذت ببرید